• Mijn account
  • (X)Inloggen

   Ik ben al klant bij Slow Escargots

   Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

   Wachtwoord vergeten?

   Nog geen klant bij Slow Escargots?

   • Eerdere bestellingen bekijken
   • Automatisch verstuurgegevens ophalen
   • Track je bestelling
   Nieuw bij Slow Escargots
Direct escargots kopen? Klik hier!

Over het slakken bereiden

Nieuwsgierig naar hoe de slakken van Slow Escargots van het land in de webshop belanden? Voordat de escargots verwerkt kunnen worden in een heerlijk gerecht, moet het slakkenvlees eerst schoongemaakt en ontnuchterd worden.

Dit proces van slakken bereiden neemt enkele dagen in beslag. Kweker Lennard ter Hall speurt eerst in zijn kassen naar de mooiste exemplaren van zijn volwassen escargots. Deze dieren hebben bij Slow Escargots hun hele leven bladgroenten, fruit en heerlijke kruiden gegeten.

Belangrijk bij het slakken bereiden: het uitzoeken van de mooiste exemplaren.

Dan: het ontnuchteren

Belangrijk voor de consumptie is dat er geen zand in de huisjes achterblijft en dat het darmkanaal van de slakken schoon is. Daarom moeten de escargots eerst een paar dagen ontnuchteren en worden ze tweemaal per dag gespoeld. Hierna gaan de slakken de koeling in. De slakken vallen in deze periode in een soort winterslaap. Ze trekken zich dan diep terug in hun huisje. Hierdoor ontstaat er mooi compact vlees.

Volgende stap bij het slakken bereiden is het blancheren van de escargots. Het kokende water doodt de nog slapende escargots meteen. Met een vorkje kunnen de slakken vervolgens uit hun huisje worden gehaald.

Volgende stap bij het slakken bereiden: de leverkrul

Sommige kwekerijen verwijderen in dit stadium van slakken bereiden de leverkrul. Dit is het gedeelte van het dier waarin onder meer de nier en lever zich bevinden. Door dit te verwijderen verandert echter de textuur van de escargot en verandert deze in een slap en misvormd  zakje.

Slow Escargots verkoopt daarom de complete slak en laat het aan de bereider zelf om daar nog  wel of niet iets af te halen. Belangrijk hierbij is het type gerecht dat wordt bereid. Bij het ene gerecht bijvoorbeeld een risotto met kabeljauw zal de leverkrul minder gewenst zijn. Maar in een klassiek gerecht met knoflook en peterselie is de leverkrul onmisbaar.

De laatste stap

Slow Escargots verkoopt in haar webshop puur slakkenvlees. Dit vlees is na het bovenstaande proces zorgvuldig gevacumeerd en klaar voor verdere bereiding. Voordeel hiervan is dat het proces van ontschalen achter de rug is. Maar verder is het vlees nog niet gegaard en nog vrij van toegevoegde smaken.

Daarnaast verkoopt Slow Escargots ook slakken in bouillon. Dit slakkenvlees is in een heerlijke groentebouillon gegaard. Vervolgens zijn de escargots in een potje met een goede bewaarbouillon gestopt, waar ze door een zorgvuldig sterilisatieproces tenminste een jaar houdbaar blijven. Slow Escargots gebruikt hiervoor de biologische bouillon van de Kleinste Soepfabriek

Direct escargots kopen? Klik hier!