• Mijn account
    • (X)Inloggen

      Ik ben al klant bij Slow Escargots

      Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

      Wachtwoord vergeten?

      Nog geen klant bij Slow Escargots?

      • Eerdere bestellingen bekijken
      • Automatisch verstuurgegevens ophalen
      • Track je bestelling
      Nieuw bij Slow Escargots

Slakkenkwekerij Slow Escargots in Keuringsdienst van Waarde

Slakkenkwekerij Slow Escargots verscheen in april in een uitzending van het KRO-programma de Keuringsdienst van Waarde. De uitzending toont haarfijn aan waarom je het beste je slakkenvlees in Nieuwaal kunt halen.

Allereerst: als je bij slakkenkwekerij Slow Escargots producten koopt, weet je honderd procent zeker waar dit vlees vandaan, om welke slak het gaat en dat het een kakelvers product is. Bij de slakkenproducten die in veel schappen van groothandels en supermarkten te vinden zijn, is dat niet het geval. Zo blijkt uit de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde.

Het programma laat zien hoe de bulkproducenten te werk gaan. Presentatrice Sofie van de Enk ziet in Frankrijk met eigen ogen hoe ingevroren blokken slakkenvlees uit Oostbloklanden een megafabriek binnenkomen. Onherkenbare hompjes vlees omringd door ijs. Deze slakkenlolly’s worden ontdooid, in het mooiere huisje van een andere slakkensoort gepropt en verdwijnen vervolgens met azijn of bouillon in een blikje. Een werkwijze die slakkenkwekerij Slow Escargots zeer tegenstaat, omdat het invriezen ten koste gaat van de smaak en bite van het vlees.

Aan de etiketten op deze producten kunnen argeloze consumenten ook nauwelijks meer achterhalen welke slakkensoort ze nu eigenlijk aan het eten zijn. Op veel verpakkingen staat bijvoorbeeld de wijngaardslak afgebeeld. Een smakelijke en bekende escargot – ook gekweekt door slakkenkwekerij Slow Escargots. Maar het KRO-programma de Keuringsdienst van Waarde ontdekt dat die slakkensoort zelden tot nooit ook daadwerkelijk in de verpakking is te vinden. Veel vaker gaat om het om de goedkopere en mindere lekkere Afrikaanse reuzenslak.

Gelukkig laat de Keuringsdienst van Waarde ook zien hoe het er bij een biologische slakkenkwekerij als Slow Escargots gaat. Waar met veel meer respect met de slak wordt omgegaan. En het vlees direct van het land wordt verwerkt in de uiteindelijke producten. Zonder gesjoemel met etiketten. In de uitzending geeft slakkenkweker Lennard een rondleiding in zijn kas en vertelt hij de presentatrice Marijn Frank van alles over de slak. Ook maakt hij in zijn eigen keuken nog een lekker gerecht voor Marijn klaar.

De uitzending bracht daarom perfect in beeld wat slakkenkwekerij Slow Escargots anders doet dan de bulkproducenten. 

De aflevering terugkijken kan hier