• Mijn account
    • (X)Inloggen

      Ik ben al klant bij Slow Escargots

      Voer je e-mailadres en wachtwoord hier in om in te loggen op de website:

      Wachtwoord vergeten?

      Nog geen klant bij Slow Escargots?

      • Eerdere bestellingen bekijken
      • Automatisch verstuurgegevens ophalen
      • Track je bestelling
      Nieuw bij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots

Michel van der Kroft - 't Nonnetje in Harderwijk

Sidney Schutte - Librije's Zusje in Amsterdam

Sidney Schutte - Librije's Zusje in Amsterdam

Hans van Wolde - Beluga in Maastricht

Hans van Wolde - Beluga in Maastricht

Zes vragen over Slow Escargots

Als chef-kok wil je natuurlijk alleen koken met de beste en meest verse producten. En het is helemaal prettig als je aan je gasten precies kunt uitleggen waar jouw ingrediënten vandaan komen. Dat kan bij de escargots van slakkenkwekerij Slow Escargots. We leggen je aan de hand van de zes meest gestelde vragen uit waarom je bij ons moet zijn voor de lekkerste escargots van de Benelux. 

De belangrijkste vraag: escargots zijn ook gewoon in de groothandel te koop. Waarom zou ik slakken bij slakkenkwekerij Slow Escargots bestellen? 

Het slakkenvlees van slakkenkwekerij Slow Escargots is kakelvers. En nooit ingevroren geweest. Dat klinkt misschien logisch, maar bij de blikjes en potjes met escargots die de gemiddelde groothandel in haar schappen heeft staan, is dat wel anders. Het gros van de in Nederland verkochte escargots komt namelijk van bulkkwekers in Azië of Noord-Afrika. Voor vervoer vriezen ze de escargots in, om het vlees op de plaats van verwerking – veelal conservenfabrieken in Frankrijk – weer te ontdooien. Vervolgens verdwijnt het vlees – inclusief zuur en smakeloos bewaarvocht – in de uiteindelijke verpakking. Dit proces is natuurlijk funest voor de smaak en textuur van het tere slakkenvlees. Bovendien: het is bij deze producten vaak totaal onduidelijk om welke slakkensoort het gaat en waar deze escargots zijn gekweekt. De Keuringsdienst van Waarde maakte hier eerder een onthullende reportage over waaraan slakkenkwekerij Slow Escargots meewerkte. Meer gedetailleerde informatie over ons natuurgetrouwe, geduldige kweekproces is te vinden op deze website

Wat levert slakkenkwekerij Slow Escargots?

Slakkenkwekerij Slow Escargots levert twee soorten slakken: de gros gris en de petit gris. Zoals de naam al zegt: de gros gris is de grotere slak, de petit gris is een kleiner ras. De gros gris staat altijd centraal in een gerecht, het is dé blikvanger. De petit gris leent zich daarentegen juist uitstekend als garnering bij een mooi stuk vlees, vis of gevogelte. Maar werkt bijvoorbeeld ook goed in een soep. 

Onze slakkenkwekerij levert levende escargots (nuchter en ontslakt), maar ook gegaarde slakken in biologische groentebouillon. De gegaarde slakken worden per 18 stuks – gros gris – of 36 stuk – petit gris – geleverd. Deze producten worden gewoon per post geleverd. Kijk vooral eens in onze webshop

Als enige kwekerij bieden wij daarnaast ook ontschaald slakkenvlees aan. Dit rauwe vlees is een uitkomst voor chefs die meteen met verse escargots aan de slag willen. Zij kunnen met hun eigen bouillon zelf smaak toevoegen en ook de mate van garing bepalen. Slakkenkwekerij Slow Escargots levert rauw slakkenvlees per 500 gram. Bij gros gris gaat het dan om zo’n 45 stuks, bij petit gris om zo’n 75 stuks. 

Hoe lang is dat houdbaar?

Levende slakken zijn circa veertien dagen houdbaar in de koeling tussen vier en zeven graden Celsius. Het verse, ontschaalde slakkenvlees van slakkenkwekerij Slow Escargots wordt gekoeld en gevacumeerd geleverd. Dit is ongeveer zeven dagen houdbaar, zolang de zak maar gekoeld en gesloten blijft. De potjes gegaarde escargots in biologische groentebouillon van onze slakkenkwekerij zijn zeker een jaar houdbaar. 

Hoe gaar ik levende slakken? 

Slakkenkwekerij Slow Escargots levert levende slakken per kilo. Gros gris 65 stuks, petit gris ongeveer 100 stuks. Deze zijn bij levering al nuchter en ontslakt, dit betekent dat het spijsverteringskanaal van de dieren leeg is. De eerste stap is dan om de escargots direct uit de koeling in ruim kokend, zout water (10 procent zout!) te koken. Het kookpunt moet bij het toevoegen van de slakken niet teveel inzakken. De escargots dienen zo’n zeven minuten flink door te koken. Hierdoor komt de spier los waarmee de escargot vastzit aan zijn huisje. 

Na het afgieten is het aan de chef-kok – en het recept – om te bepalen of het slakkenvlees ontschaald moet worden of niet. Slakken kunnen ook prima met huis en al gegaard worden. Want let wel: het slakkenvlees is nu nog niet gaar. Gros gris hebben in dit stadium nog zo’n drieënhalf uur kooktijd nodig (adviestemperatuur: 82 graden), bij petit gris is dat negentig minuten (adviestemperatuur: ook 82 graden). Slakkenkwekerij Slow Escargots levert haar levende slakken mét een kookinstructie aan elke zak. Maar bel vooral bij twijfel.  

Wat is de leverkrul van een slak en wat moet ik ermee? 

Slakkenkwekerij Slow Escargots krijgt van veel chef-koks vragen over de leverkrul van de slak. Als kweker leveren wij onze escargots heel bewust mét leverkrul, omdat de keuze om dit stukje vlees wel of niet te verwijderen heel persoonlijk is. De leverkrul is het achterste gedeelte van de escargot, het omvat onder meer de nier en lever van het dier. Qua smaak geeft de leverkrul het vlees iets meer body en bite. Maar zonder ‘krul’ is de escargot wellicht wel iets toegankelijker voor de onervaren slakkeneter. Meer informatie over het verwijderen van de leverkrul is hier te vinden.   

Hoe kan ik escargots bestellen bij slakkenkwekerij Slow Escargots? 

Bestellen bij onze slakkenkwekerij kan op verschillende manieren. Sowieso in onze webshop. Maar een bestelling doormailen kan ook, via lennard@slowescargots.nl. Maar ook delicatessengroothandel Vanilla Venture en het exclusieve familiebedrijf Lindenhoff leveren de escargots van Slow Escargots direct bij jou in de keuken. Handig als je al regelmatig bestellingen doet bij deze adressen. Vandaag besteld is morgen of overmorgen in huis.